Coronavirus en sport

Op dit moment heeft het coronavirus heel Nederland, en daarmee ook de sport, in zijn greep. Via onze website proberen wij u zoveel mogelijk te informeren over de gevolgen en maatregelen voor uw sportvereniging, naast datgene dat vanuit het RIVM, Regering en de sportbonden besloten is.

Het coronavirus en sport in de gemeente Raalte

Wij (Sportbedrijf Raalte) en de gemeente Raalte hebben regelmatig contact over alles rondom het coronavirus en de gevolgen hiervan voor de Raalter sportverenigingen. 

Heb je specifieke vragen rondom de openstelling van de gemeentelijke sportaccommodaties zoals Sportcentrum Tijenraan en Zwembad de Tippe? Lees dan onze updates waarin wij regelmatig een berichten toevoegen en de genomen besluiten communiceren. 

Coronamaatregelen sport vanaf 5 juni 2021

De sport gaat verder open, heeft het kabinet vrijdagavond bekendgemaakt. Per 5 juni volgt, mits de dalende trend van de coronacijfers doorzet, de derde stap in de versoepeling van de maatregelen die momenteel gelden tegen de verspreiding van het coronavirus. Voor de sport betekent dit onder andere dat bij teamsporten de afstandsregels worden versoepeld, jeugd weer competitie mag spelen, groepslessen zijn toegestaan en de deuren van sportkantines onder voorwaarden weer open kunnen. Het volledige protocol vanuit NOC*NSF en bijbehorende infographic met spelregels download je onderaan deze pagina.

Per 5 juni mogen volwassenen binnen en buiten weer sporten in groepen van maximaal vijftig personen en zonder de verplichte 1,5 meter afstand bij sporten waarbij dat voor de beoefening van de sport niet haalbaar is. Groepslessen zijn weer toegestaan. Jongeren waren eerder al van deze beperkingen vrijgesteld. 

Ook zijn wedstrijden weer toegestaan, binnen en buiten. De jeugd tot en met 17 jaar mag per 5 juni weer in competitieverband uitkomen, vanaf 18 jaar mogen er alleen onderlinge wedstrijden tussen sporters van de eigen club worden gespeeld. In beide gevallen is nog geen publiek toegestaan.

Kleedkamers en douches mogen weer open. Binnen moet iedereen een mondkapje dragen, tijdens het sporten mag deze af. Na het sporten gelden wel de basisregels, waaronder anderhalve meter afstand houden en drukte vermijden.

De sportkantines mogen tussen 6 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds de deuren weer openen, onder dezelfde regels zoals die voor de horeca gelden.

Maatregelen tot 5 juni 2021

Buitensport

  • Iedereen tot en met 26 jaar mag overal in georganiseerd groepsverband sporten zonder dat ze anderhalve meter afstand in acht hoeven te nemen. Onderlinge wedstrijden met teams van de eigen vereniging zijn toegestaan, de competitie ligt wel stil.
  • Personen vanaf 27 jaar mogen buiten overal in georganiseerd groepsverband sporten, op 1,5 meter afstand en in groepen met maximaal dertig personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
  • Publiek is niet toegestaan, kantines, douches en kleedkamers (m.u.v. zwembaden) zijn gesloten.

Binnensport

  • Jeugd tot en met 17 jaar mag in groepen sporten, zonder afstandsbeperking. Onderlinge wedstrijden met teams van de eigen vereniging zijn toegestaan, de competitie ligt wel stil.
  • Personen ouder dan 17 jaar mogen binnen in groepen van maximaal twee personen (exclusief een instructeur) sporten. De tweetallen mogen gedurende de training niet van samenstelling wisselen. De onderlinge afstand tussen de sporters van een tweetal is tenminste 1,5 meter. De afstand tussen de verschillende tweetallen dient meer dan 1,5 meter te zijn zodat er geen sprake is van groepsvorming. Om instructie te geven aan een tweetal mag een trainer van tweetal naar tweetal, mits tenminste 1,5 afstand van ieder tweetal wordt gehouden. Groepsinstructie aan meerdere tweetallen in één keer mag niet. Ook hier geldt het maximum van dertig personen per ruimte. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
  • Publiek is niet toegestaan. Kantines, douches en kleedkamers (m.u.v. zwembaden) zijn gesloten.

Terrassen sportaccommodaties

Buitenterrassen mogen vanaf 19 mei open. De Rijksoverheid benadrukt dat het doel van de maatregelen is om groepsvorming, ook na het sporten te voorkomen. Maak als sportclub de bewuste afweging over het wel of niet openstellen van het buitenterras en of je daarbij de geldende horecaregels kunt toepassen en uitvoeren. En wees je als sportclub bewust dat het terras alleen gebruikt kan worden door mensen die ook op de sportaccommodatie mogen zijn. De sporters en aanwezige vrijwilligers hoeven niet als publiek gezien te worden. Zij kunnen dus gebruik maken van het terras.

De geldende horecaregels zijn te vinden op: Het coronavirus en de horeca en evenementen | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Kijk voor meer informatie over de actuele coronamaatregelen ook op:

Meer informatie

Heb je vragen, of wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar verenigingen@sportbedrijfraalte.nl en we proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden, waar nodig in afstemming met de gemeente Raalte.