Updates en maatregelen rondom het coronavirus

30 juni 2020

Lees hier alle updates en maatregelen van Sportbedrijf Raalte rondom het coronavirus.

Update 3 juli

Zwembad Tijenraan
Nieuw in de zomervakantie: Ouder en kind zwemmen
Lees alles over zwemmen bij Zwembad Tijenraan

Zwembad de Tippe
Ouders mogen weer met kinderen in het water. Er mag 1 ouder per kind mee in het ondiepe bad, er kunnen maximaal 35 ouders tegelijk in het water in verband met de anderhalve meter regel die nog steeds geldt voor volwassenen onderling. Kinderen die nog niet zindelijk zijn, mogen weer zwemmen, mits ze een luierbroekje dragen. Het peuterbadje gaat bij mooi weer open.
Lees alles over zwemmen bij Zwembad de Tippe
 

Update 1 juli

De coronamaatregelen van de regering worden per 1 juli voor de binnen- en buitensport weer verruimd. Zo mag iedereen per 1 juli contactsporten beoefenen, gaan de binnensportaccommodaties weer open en mogen er weer wedstrijden georganiseerd worden. De zwembaden mogen meer bezoekers toelaten en het recreatief zwemmen t/m 17 jaar mag weer onbeperkt. Wat betekent dit voor onze accommodaties?

Binnensport
Vanaf 1 juli zijn de sporthal en biljartzaal van Sportcentrum Tijenraan weer door verenigingen in gebruik. PCA Kwiek start vanaf 2 juli in de sporthal, vanaf eind juli starten meerdere verenigingen de voorbereidingen van het nieuwe binnensportseizoen.

Sportcafé Tijenraan
Sportcafé Tijenraan gaat vanaf 9 augustus weer open als verenigingen en onderwijs naar verwachting weer volledig gebruik van Sportcentrum Tijenraan kunnen maken.

Versoepelingen zwembaden Tijenraan en de Tippe

 • Voor volwassenen: de anderhalve meter beperking gaat er af voor sportieve zwemactiviteiten (banenzwemmen en aquasporten). We mogen weer meer mensen toelaten in de zwembaden.
 • Recreatief zwemmen t/m 17 jaar mag weer onbeperkt: bij Zwembad de Tippe mag alle jeugd weer zonder afstand bij elkaar in het water. Voor volwassenen geldt voor recreatief zwemmen nog wel de anderhalve meter ten opzichte van 13 – 17 jaar en volwassenen. We willen hierbij bekijken hoe we volwassenen tegemoet kunnen komen door een gedeelte van het zwembad in de middagen beschikbaar te stellen om af te koelen.
 • We blijven tot minimaal na zomervakantie werken met het online reserveringssysteem; zo houden we goed zicht op wie er in onze zwembaden zijn geweest. Dit is ook noodzakelijk om zicht te houden op meer dan 250 bezoekers (Bij zwembad de Tippe).
 • Helaas kunnen we nog geen babypeuterzwemmen aanbieden. Dit hadden we graag anders gezien. Hiervoor wachten we de landelijke richtlijnen af.
 • Zwemlessen: De zwemlessen blijven we tot na de zomervakantie op de huidige manier voortzetten. Ouders wachten buiten, de zwemonderwijzers halen de kinderen buiten op en brengen de kinderen na afloop terug naar hun ouders. Daarnaast geldt nog steeds geen toeschouwers op de tribune bij het 25 meter bad. Voor afzwemmen op 4 juli organiseren we de diploma uitreiking voor ouders en kinderen in de sporthal en is het voor familie mogelijk het afzwemmen via een livestream te volgen. Hierover is met de ouders gecommuniceerd.

Meer over zwemmen in Zwembad Tijenraan in coronatijd
Meer over zwemmen in Zwembad de Tippe in coronatijd

Enquête
Zwembad Tijenraan zit op dit moment op circa 50% van de bezoekersaantallen van voor de coronacrisis. De verwachting is dat het niveau van 2019 weer gehaald kan worden in het najaar. Bij zwembad de Tippe zitten de bezoekersaantallen op 30%. De versoepeling voor recreatief zwemmen biedt ruimte voor het vergroten van aantallen bezoekers. Zwembaden gaan verschillend om met de protocollen vanuit de zwembadbranche.  Directeur Henry Bronkhorst: "We merken dat andere zwembaden de richtlijnen soms ruimer nemen. Wij gaan bewust voor veilig en verantwoord, willen geen risico’s lopen. Onlangs hebben we een enquête gehouden onder onze klanten over hoe ze de heropening ervaren. 96% van de klanten geeft aan dat ze blij zijn dat ze weer mogen zwemmen. Ruim 85% van de klanten die alweer geweest zijn geven aan dat de maatregelen die we nemen ze een veilig en verantwoord gevoel geven."

 

Update 12 juni

Update 15 mei

Update 6 mei

Informatie voor (sport)verenigingen
Vanaf 18 jaar mag er weer buiten gesport worden, als er voldaan wordt aan de regels. Voor alle verenigingen en (commerciële) sportaanbieders geldt: Meld je activiteit eerst aan via onze website voor je begint: www.sportbedrijfraalte.nl/corona. Via deze link vind je een aanmeldformulier, protocollen en downloads.

Informatie voor bezoekers zwembad
We zijn blij met het vervroegde besluit dat binnen- en buitenbaden per 11 mei al open mogen. Wat betekent dit voor Zwembad Tijenraan en zwembad De Tippe?

 • Wij zetten onze voorbereidingen, die al een tijdje zijn opgestart en gericht waren op 20 mei, door en verwachten dat we op 22 mei zowel Zwembad Tijenraan als Zwembad De Tippe open kunnen stellen.
 • We starten in Zwembad Tijenraan met een gefaseerde openstelling, waarbij we voorrang geven aan de zwemlessen en toewerken naar een volledig aangepast weekprogramma vanaf juni.
 • Net als voor bij de buitensporten geldt dat wij voor de verdere uitrol zowel rekening houden met de aanwijzingen vanuit de zwembadbranche en de gemeente Raalte. Veiligheid staat voorop.

Alle klanten ontvangen binnenkort meer informatie.

 

Update 29 april

De beperkte heropening van de sport is vanaf vandaag ingegaan. Dit betekent dat er weer sportactiviteiten in de buitenlucht voor de jeugd t/m 18 jaar georganiseerd mogen worden, áls er voldaan wordt aan de regels. Gezondheid en veiligheid gaan hierbij natuurlijk boven alles!

Alle spelregels voor bestuurders, trainers, ouders en sporters met betrekking tot de beperkte heropening van de sport vind je op onze website: www.sportbedrijfraalte.nl/corona. De belangrijkste spelregel voor de jeugd van 13 t/m 18 jaar is dat zij tijdens de sportactiviteiten ook 1,5 meter afstand moeten houden. Deze regel geldt niet voor de jeugd t/m 12 jaar.

Update 22 april

De regering heeft op 21 april de coronamaatregelen verlengd en voor een deel versoepeld. Wat fijn dat de jeugd in de gemeente Raalte wat meer ruimte krijgt om buiten weer in beweging te komen! Wat betekenen de maatregelen concreet?

T/m 28 april
Alle sportaccommodaties en sportvelden, waaronder sportcentrum en zwembad Tijenraan en onze overige (buiten)sportaccommodaties, zijn tot en met 28 april gesloten.

Vanaf 29 april t/m minimaal 20 mei
Buitensport
Vanaf 29 april mag de jeugd tot en met 18 jaar weer samen, onder begeleiding, trainen in de buitenlucht. Daarbij moeten de hygiëne maatregelen van het RIVM worden gevolgd. Voor de jeugd in de leeftijd 13 tot en met 18 jaar geldt dat zij zich tijdens het sporten 1,5 meter afstand moeten houden, voor de jeugd t/m 12 jaar geldt dat niet. Alleen trainingen zijn toegestaan, wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden. Kleedkamers blijven gesloten. De gemeente Raalte komt volgende week met een nadere lokale uitwerking van deze maatregel.

Voor volwassenen blijft gelden dat georganiseerde sporttrainingen niet mogen plaatsvinden en er geen wedstrijden mogen worden gespeeld.  Wandelen, fietsen of hardlopen in de buitenruimte blijft toegestaan waarbij de 1,5 meter afstand ook dan in acht moet worden genomen. Laat de groep bovendien uit niet meer dan 2 personen bestaan.

Zwembad De Tippe blijft op basis van de landelijke besluitvorming gesloten tot en met 20 mei. Op basis van een landelijk protocol zal komende periode samen met de gemeente een nadere afweging worden gemaakt over hoe De Tippe zou kunnen worden opengesteld. Een verdere uitwerking daarvan zal in nauwe samenwerking met de stichting Vrienden van De Tippe plaatsvinden. Nadere informatie daarover volgt.

Binnensport
Sportcentrum en zwembad Tijenraan en onze overige binnensportaccommodaties blijven gesloten tot minimaal 20 mei.

Horeca bij sportverenigingen
De horecavoorzieningen van de sportverenigingen blijven net als de rest van de horeca in Nederland nog gesloten. Ook het algemene verbod op samenkomsten blijft voorlopig gehandhaafd. Het verbod op het organiseren van vergunning plichtige evenementen wordt verlengd tot 1 september 2020.

Deze beperkte heropening van de sport is voorlopig tot 20 mei van dit jaar. Vol energie gaan wij samen met de gemeente Raalte en de sportverenigingen de komende periode aan de slag met de uitwerking van deze nieuwe maatregelen.

Update 31 maart

De coronamaatregelen worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dit heeft de regering vandaag besloten. Alle sportaccommodaties die wij exploiteren blijven gesloten tot minimaal 28 april. 

Uitstel van betaling OZB Sportverenigingen
Sportverenigingen die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel kunnen uitstel van betaling aanvragen bij de gemeente. Dan kan via dit digitale aanvraagformulier. Voor (sport)verenigingen en stichtingen gaat het om uitstel van rioolheffing en OZB-belasting. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten uitstel van betaling te verlenen tot 31 augustus.

Tips nodig om in beweging te blijven?

Update 27 maart voorverkoop zwembad de Tippe

Wellicht heeft u onlangs een seizoensabonnement voor openluchtbad de Tippe gekocht. Of bent u nog van plan om dit te doen en wilt u tot 31 maart profiteren van de voorverkoopkorting. We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over dit abonnement gezien de noodzakelijke maatregelen rondom het coronavirus.  We kunnen hierover op dit moment het volgende aangeven. Alle gemeentelijke accommodaties die het Sportbedrijf Raalte exploiteert zijn gesloten tot 6 april. Komende dagen volgen wij nauwgezet of en op welke wijze wij vanaf 6 april onze sportactiviteiten kunnen vervolgen. Mocht het zo zijn dat we op 26 april nog niet open gaan, dan wordt u daarin gecompenseerd. 

 

Update 23 maart 2020

Maatregelen tot 6 april:

 • Alle sportclubs en sportvoorzieningen zijn dicht. Op uiterlijk 6 april wordt bekeken in hoeverre deze maatregelen verlengd worden en wat dit betekent voor de sportaccommodaties van Sportbedrijf Raalte, waaronder Sportcentrum Tijenraan en zwembad de Tippe.
 • Er vinden geen georganiseerde sportactiviteiten plaats, ook niet in de openbare ruimte.
 • Sporten in de openbare ruimte is toegestaan in een groep van maximaal 3 personen waarbij de 1,5 meter afstand in acht genomen dient te worden.
 • Op bovenstaande wordt gehandhaafd eventueel met geldboetes.
 • Voor de topsport wordt geen uitzondering gemaakt en gelden ook bovenstaande maatregelen.

Maatregelen tot 1 juni: 

 • Samenkomsten zijn tot 1 juni verboden, waaronder evenementen en toernooien.

Mogelijke compensatieregeling(en)
De Vereniging Sport en Gemeenten is samen met NOC*NSF en het ministerie van VWS volop bezig met compensatievraagstukken. Bijvoorbeeld het mislopen van inkomsten uit horeca en met betrekking tot aflossingsverplichtingen aan bijvoorbeeld een bank. Hier verwachten ze eind deze week meer duidelijkheid over te hebben. 

Uitstel van betaling OZB Sportverenigingen
Sportverenigingen kunnen uitstel van betaling aanvragen bij de gemeente via dit digitale aanvraagformulier. Voor (sport)verenigingen en stichtingen gaat het om uitstel van rioolheffing en OZB-belasting. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten uitstel van betaling te verlenen tot 31 augustus.

 

Update 20 maart 2020

In afstemming met de gemeente Raalte informeren wij klanten en huurders graag over hoe wij voor Sportcentrum en Zwembad Tijenraan, onze andere binnen- en buitensportaccommodaties omgaan met de verhuur, de zwemlessen, de abonnementen en onze leskaarten tot en met maandag 6 april 2020.

Update 16 maart 2020

Naar aanleiding van de maatregelen die zijn afgekondigd door de regering (van vandaag t/m 6 april 2020) met betrekking tot het coronavirus hebben wij het volgende besloten:

 • Alle locaties van Sportbedrijf Raalte sluiten vanaf maandag 16 maart minimaal t/m 6 april 2020.
 • Al onze activiteiten komen gedurende deze periode te vervallen.
 • Voor de compensatie van huur en activiteiten gedurende deze gedwongen sluiting komt het Sportbedrijf komende dagen met een nadere oplossing.

Heb je vragen over deze maatregelen, mail dan naar info@sportbedrijfraalte.nl. Zodra er wijzigingen zijn zullen we dit communiceren. Dit bericht wordt geüpdatet.

Update 13 maart 2020: Zwembad dicht tot 31 maart 2020

Wij vinden de gezondheid en veiligheid van onze bezoekers en medewerkers erg belangrijk. In samenspraak met de gemeente hebben we daarom besloten het zwembad te sluiten tot en met 31 maart 2020. Alle zwemactiviteiten in de periode 13 maart (18.00 uur) tot en met 31 maart worden geannuleerd. Dat geldt voor zowel de zwemlessen, aquasporten als het recreatief gebruik van het zwembad. Hierdoor zal o.a. het afzwemmen van zaterdag 14 maart op een later moment georganiseerd worden en komt ook het discozwemmen op 28 maart en de School van de Week in maart te vervallen.

Dit besluit volgt op de aangescherpte corona-maatregelen die op 12 maart van kracht zijn geworden en op basis waarvan ook de sportverenigingen hun activiteiten in Sportcentrum Tijenraan tot en met 31 maart a.s. annuleren. In lijn met het beleid van de rijksoverheid (scholen blijven open) zal het bewegingsonderwijs in Tijenraan de komende periode geaccommodeerd blijven. Het gezondheidscentrum blijft open voor haar huurders en klanten.

Ik zit met vragen over mijn specifieke lessen, waar kan ik terecht?
Wij zijn bereikbaar via de contactgegevens onderaan deze pagina. Komende dagen zullen wij klanten en bezoekers verder informeren over hoe wij omgaan met nieuwe data voor afzwemmen, zwemlessen, abonnementen, etc..  Op dit moment inventariseren wij alle gevolgen. Door deze extra drukte kan het zijn dat je langer moet wachten op een antwoord. We begrijpen dat deze maatregel grote gevolgen voor je kan hebben, maar we hopen toch op je begrip. Het belangrijkste is dat wij onze medewerking willen verlenen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

 

Update 12 maart 2020

 • Alle (sport)evenementen met meer dan 100 personen worden afgelast t/m 31 maart 2020. Dit is een aangescherpte maatregel van het kabinet en het RIVM.
 • Het meest actuele advies van NOC*NSF  is om alle sportactiviteiten, waaronder ook trainingen, overleggen, vergaderingen en vieringen ook af te gelasten.
 • Vooralsnog gaan de lesactiviteiten in het zwembad door. Hierbij gaat het om o.a. alle groepslessen, zwemlessen en het afzwemmen. Hierover houden wij nauw contact met o.a. de gemeente Raalte.
 • Voor zwemlessen verzoeken we ouders ouders/begeleiders dringend om met maximaal één volwassen begeleider naar het zwembad komen en eventuele broertjes en zusjes thuis te laten of opvang voor hen te regelen. We begrijpen dat dit lastig is, maar de gezondheid van onze bezoekers staat voorop. Het belangrijkste is dat wij onze medewerking willen verlenen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Tijdens de zwemlessen zelf gaat het wellicht niet om een groep groter dan 100 mensen, maar met name tijdens de wisselingen van zwemlessen ontstaat er een grotere drukte in het gebouw. Deze drukte willen we zoveel mogelijk beperken door deze maatregel.

Algemene adviezen bezoekers Sportcentrum Tijenraan en anders (sport)accommodaties van Sportbedrijf Raalte

We raden je aan een goede basishygiëne te hanteren. het RIVM heeft het volgende advies uitgebracht:

 • Ga je zwemmen? Ga dan altijd eerst douchen voordat je in een van de baden gaat. Dit is een standaard regel die altijd van kracht is.
 • Was je handen regelmatig.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.

Daarnaast roepen wij onze bezoekers op die meer dan 38ºC koorts hebben, hoesten of kortademig zijn én naar een van de risicogebieden zijn geweest (zie het RIVM) of in aanraking zijn geweest met een besmet persoon eerst de huisarts te bellen, alvorens een bezoek te brengen aan Sportcentrum Tijenraan of deel te nemen aan sport- en beweegactiviteiten.

Heb je meer vragen over het coronavirus?

Ga dan naar de website van de GGD of het RIVM. Ook kun je het algemene publieksnummer bellen, via: 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

 

 

 

 

Terug