Lesmethode Nationaal Zwem-ABC

Bij Tijenraan worden alle zwemlessen gegeven volgens de methode van het Nationale Zwem-ABC.

Veiligheid en plezier staan voorop bij het Nationale Zwem ABC

Het Zwem-ABC bestaat uit drie zwemdiploma's: A, B en C. De vaardigheden die nodig zijn om jezelf te kunnen redden, zijn in zowel het A-, als B-, als C-diploma terug te vinden in opbouwende moeilijkheidsgraad. Na het behalen van het zwemdiploma A is een minimum niveau van zelfredzaamheid bereikt. Zwemdiploma B is een volgende tussenstap. Maar pas met het Zwemdiploma C is een kind echt helemaal ‘zwemveilig’. De voorbereiding op het C-diploma is niet alleen leuk, het maakt kinderen sterker en zekerder - ook in moeilijkere, zwaardere en onverwachtse situaties. Dit kan van levensbelang zijn wanneer kinderen onbedoeld te water raken. Maar ook in leuke omstandigheden, zoals in zwemparadijzen met wildwaterglijbanen en bij veel nieuwe vormen van waterrecreatie heeft een kind met een C-diploma een streepje voor!

Zwemveiligheid

Bij het Zwem-ABC ligt een belangrijk accent op het veilig zijn in het water. Al vanaf de eerste zwemlessen wordt hieraan aandacht besteed. Er wordt geoefend met vallen en opstaan, in het water springen en uit het water klimmen. Ook met kleren aan in het water zijn komt regelmatig tijdens de lessen aan de orde.

De eerste reeks zwemlessen 

Bij het Zwem-ABC wordt in het begin veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen. Een belangrijke periode waarin de basis wordt gelegd voor het leren zwemmen. Kinderen leren drijven op de borst en rug, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken. Veel oefeningen worden in spelvorm aangeboden, omdat dat voor jonge kinderen de beste manier is om iets te leren. Denk dus niet dat het kind alleen maar speelt in het water. Ieder spel heeft een bedoeling.

Zwemslagen en nog meer vaardigheden 

Bij het Zwem-ABC leren kinderen vanaf het begin vier zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Deze laatste twee zijn kennismakingsslagen en worden bij ieder diploma moeilijker. Behalve aan de zwemslagen blijft ook aandacht besteed worden aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot en op de kant en naar de bodem gaan.

Nog meer lezen over Nederlands meest gebruikte zwemlesmethode?

Lees nog meer over het Zwem-ABC op http://www.allesoverzwemles.nl/zwem-ABC