Werken bij Sportbedrijf Raalte

Gratis trainersopleiding voor vrijwilligers sportverenigingen

Publicatiedatum: 17-01-2023

In het voorjaar van 2023 wordt in Raalte evenals vorig jaar een opleiding voor startende trainers georganiseerd. Geïnteresseerde trainers kunnen een beginnerscursus volgen, of de gehele opleiding doen richting het diploma trainer/coach niveau 2. De opleiding is toegankelijk voor alle trainers, ongeacht de tak van sport waarin zij actief zijn. De scholing is een initiatief vanuit Sportbedrijf Raalte in samenwerking met NOC*NSF.

Buurtsportcoach Maarten Paalman: “Na een succesvol eerste traject in het najaar van 2022, organiseren wij vanuit het Landelijke Sportakkoord nogmaals de opleiding. Deze keer bieden wij een nadrukkelijker onderscheid aan tussen de twee trajecten in de opleiding: een beginnerscursus met algemene tips en adviezen en de verdiepende opleiding richting niveau 2. Een opzet die geschikt is voor trainers uit alle takken van sport. We hopen met deze opleiding vrijwilligers bij de sportvereniging meer handvaten te geven voor het organiseren van hun trainingen en het omgaan met de sporters, zodat zij met meer kennis en vertrouwen voor de groep staan.”

Inhoud opleiding

De basiscursus bestaat uit twee dagdelen en is geschikt voor de startende trainer vanaf 12 jaar. Deelnemers ontvangen handvatten om met plezier en verantwoord zelfstandig training te geven, instructie om de veiligheid binnen de training te waarborgen en worden zich bewust gemaakt van hun eigen voorbeeld op pedagogisch vlak. De opleiding wordt afgesloten met een bewijs van deelname.

Na afronding van de basiscursus kunnen de deelnemers verder met de opleiding voor trainers en coaches niveau 2. Deze opleiding (vanaf 16 jaar) leidt op tot een allround trainer/coach die in verenigingsverband werkt met de jongste jeugd. Deelnemers worden zich onder andere meer bewust van hun eigen visie op de rol van de trainer/coach, leren de basiskennis van de algemene beweegvaardigheden, kunnen trainingen verzorgen volgens een periodeplanning, begeleiden sporters naar, tijdens en na een wedstrijd, zijn zich bewust van de leeftijdsspecifieke kenmerken en zijn zich bewust van de fysieke belastbaarheid, om blessures zoveel mogelijk te voorkomen. Een korte stage maakt onderdeel uit van de opleiding, die wordt afgesloten met een diploma.

Locatie, data en aanmelden

Alle bijeenkomsten zijn op vrijdagavond in spelzaal Kwintijn in Raalte. De basiscursus vindt plaats op 3 en 17 februari. Het vervolg van de opleiding richting niveau 2 start 24 februari en wordt op 14 april afgerond met het examen.

Voor meer informatie of het aanmelden voor de opleiding kan contact opgenomen worden met buurtsportcoach Maarten Paalman: buurtsportcoach@sportbedrijfraalte.nl of 06 133 666 88.