Deelnemers Raalte Wandel Challenge

Succesvolle eerste editie Raalte Wandel Challenge

Publicatiedatum: 10-11-2022

De eerste Raalte Wandel Challenge was een groot succes. Met deze sportieve uitdaging wilden initiatiefnemers Sportbedrijf Raalte en Voetencentrum Elferink mensen met (risico op) diabetes en andere chronische ziekten in beweging brengen. Deelnemers wandelden 20 weken lang onder begeleiding van de buurtsportcoach en andere zorg- en beweegprofessionals. Het resultaat: het een blijvende wandelgroep, afbouw van medicatie door een gezondere leefstijl en het behalen van veel persoonlijke doelen, waaronder deelname aan de Nationale Diabetes Challenge in het Gelre Dome in Arnhem en de Sallandse Wandel Vierdaagse.

De Raalte Wandel Challenge is onderdeel van de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van der Goor Foundation en speciaal voor mensen met diabetes, COPD, hart- of vaatziekten, long covid of andere chronische ziekte. Buurtsportcoach Tom Bloo:  “We hebben deelnemers op een laagdrempelige manier begeleid en zorgden voor dat bekende steuntje in de rug. Partners in de zorg, zoals fysiotherapeuten en diëtisten, liepen ook mee en deelden tijdens workshops hun kennis over een gezonde leefstijl”.

Dat de deelnemers tevreden waren over de challenge blijkt wel uit het rapportcijfer wat ze tijdens de evaluatie gaven. Met gemiddeld een 9 kunnen de initiatiefnemers tevreden terugkijken. “Iedereen heeft gewerkt aan zijn/haar persoonlijke doelen. Zo had een deelnemer nooit gedacht ooit met de Sallandse Wandelvierdaagse mee te kunnen lopen, dat is toch mooi gelukt. Een ander kan een deel van de medicatie afbouwen door een gezondere leefstijl en vindt de sociale verbinding erg prettig. En waar iemand het doel had weer 5 kilometer te kunnen wandelen, werd aan het einde van de challenge de 10 kilometer gehaald. Uiteindelijk gaat het erom dat iemand zich prettiger voelt door meer te bewegen, daar doen we het voor”, aldus Tom Bloo.

Vanuit de Raalte Wandel Challenge is een vaste loopgroep ontstaan van de deelnemers die graag willen blijven bewegen. De buurtsportcoaches willen in 2023 de challenge een vervolg geven. In welke vorm dat gaat gebeuren zal in de loop van het nieuwe jaar duidelijk worden. Meer informatie over initiatieven van de buurtsportcoaches staat op www.sportbedrijfraalte.nl/buurtsportcoach.