Zwemmen met Parkinson

Bewegen is voor iedereen belangrijk. Voor mensen
met Parkinson en Parkinsonisme is het essentieel! Wist je dat
bewegen in warm water een positieve invloed
heeft op je evenwicht, je manier van lopen, je
kracht en uithoudingsvermogen? En dat je je
daardoor ook geestelijk fitter voelt?

Zwemmen met Parkinson

Fysiek en mentaal zo gezond mogelijk
Zwemmen met Parkinson is goed voor iedereen die zijn of haar gezondheid positief wil beïnvloeden, voor zowel mensen die nog thuis wonen, als vanuit diverse samenwerkingspartners/zorginstellingen. Door de heilzame werking is zwemmen uitermate geschikt om de verschijnselen van Parkinson en Parkinsonisme te vertragen. Sommigen zijn niet bekend met het verschil tussen deze twee termen. Lees hier meer. Deze zwemgroep is geschikt voor zowel Parkinson als Parkinsonisme. 

Spierversterkend en ontspannend
Onder begeleiding van een deskundige zweminstructeur doe je spierversterkende en ontspannende oefeningen in warm (stadiep) water. Zwemervaring is niet noodzakelijk; onze bedoeling is dat u het prettig en fijn vindt om in het water te zijn. Begeleiders zijn van harte welkom om ook het water in te gaan, dit is geen vereiste. Na afloop staat in het Sportcafé een lekker kopje koffie/thee klaar en gaan we gezellig napraten over de ervaringen in en rond het water.

Elke dinsdagochtend- en avond

Deze groepsles duurt 45 minuten en vindt iedere dinsdag plaats in het warme therapiebad (33 graden). De lessen worden aangeboden op twee verschillende tijdstippen:

  • dinsdagochtend van 11.10 tot 11.55 uur - op dit tijdstip is meer begeleiding van vrijwilligers en zwemonderwijzers mogelijk, hulp bij omkleden, waar nodig
  • dinsdagavond van 19.50 tot 20.30 uur - dit tijdstip is meer geschikt voor deelnemers die nog vrij zelfstandig kunnen komen, of zelf een mantelzorger kunnen meenemen

Kledingadvies

Badkleding en surfschoenen zijn aan te raden om uitglijden op de tegels rondom het bad te voorkomen (slippers liever niet).

Vervoer

Wij begrijpen dat zwemmers in deze groep wellicht minder mobiel zijn. Zwembad Tijenraan heeft afspraken gemaakt met stichtingen Carinova en Evenmens. Zij stellen vrijwilligers beschikbaar om de deelnemers van en naar het zwembad te brengen. Dit is maatwerk, dus geef het graag tijdig aan. Neem gerust contact op met de receptie van het zwembad.

Daarnaast zijn we ook op zoek naar vrijwilligers. Interesse? Meld je dan aan via info@sportbedrijfraalte.nl.

Gratis proberen

Wil je ervaren hoe het is? Kom dan gratis en vrijblijvend 2 keer meedoen! Je mag ook eerst alleen komen kijken.

Kosten

Voor deelname aan de zwemgroep zwemmen met Parkinson koop je een leskaart voor 10x meedoen. Je kunt ook per keer betalen. Kijk hier voor het actuele tarievenoverzicht. Alle lessen zijn inclusief gratis deelname mantelzorgers en koffie/thee na afloop in het sportcafé.

Vanuit de gemeente is er tevens de mogelijkheid voor minima om financiële steun te krijgen om mee te doen met zwemmen met Parkinson. Informeer hiervoor bij het Sociaal Loket van de gemeente. Het Sociaal Loket is elke werkdag (ma-vr) bereikbaar van 8.30 – 17.00 uur via 0572-347799. Of stuur een mail naar wmo@raalte.nl.

Aanmelden

Aanmelden voor een proefles en/of opgeven voor deelname kan bij de receptie door een mail te sturen naar: info@sportbedrijfraalte.nl

Vrijwilligers 

Mocht je belangstelling hebben om vrijwilliger te worden, kun je je melden bij de receptie van Tijenraan, telefoon (0572) 760 600 of mailen naar info@sportbedrijfraalte.nl. Je kunt dan een keer komen kijken om te zien of het echt wat voor je is.

Vragen?

Wij helpen je graag verder! Je kunt de receptie van zwembad Tijenraan bellen op telefoonnummer (0572) 760 600 of e-mailen naar info@sportbedrijfraalte.nl.