Lees hier veelgestelde vragen over het zwemlesaanbod van Zwembad Tijenraan 

Waarom kiest zwembad Tijenraan voor één zwemlespakket-ABC?

Het zwemgedrag van kinderen verandert de laatste jaren sterk. Er zijn steeds meer zwembaden met grote attracties en kinderen zwemmen vaker in recreatieplassen en meren (zonder toezicht). Hiervoor zijn Zwemdiploma A en B erg belangrijk als basis, maar de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) adviseert het complete Zwem-ABC te behalen. Alleen met het Zwemdiploma C op zak beheers je namelijk voldoende vaardigheden om in een zwembad met attracties en in open water jezelf te kunnen redden in onverwachte situaties. Dan voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Hiermee leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en zwemveiligheid. De Zwemdiploma’s A en B zijn tussenstappen naar het complete Zwem-ABC. In deze video hieronder wordt dit helder uitgelegd.

Het veranderende zwemgedrag met daarbij het advies van de NRZ zijn redenen om ons zwemlesaanbod aan te passen. Het doel van Zwembad Tijenraan is om de zwemveiligheid op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Om kinderen zo zwemveilig mogelijk op te leiden werken wij vanaf 1 september 2021 alleen nog met één zwemlespakket: het complete Zwem-ABC, waardoor je kind helemaal voldoet aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Eén doel, één lespakket, 100% een zwemveilige basis!

Wat zijn de kosten en hoelang doet mijn kind over het zwemlespakket-ABC?

 • Het zwemlespakket-ABC bestaat uit ongeveer 96 lessen (voor diploma A gemiddeld 80 lessen nodig en voor diploma B en C gemiddeld beide 8).
 • Bij één les per week is dit 1 jaar en 9 maanden
 • Het programma is zo op gesteld dat de overgangen tussen de diploma’s vloeiend en natuurlijk zijn. Hierdoor wordt het behalen van bijvoorbeeld het C diploma een logisch vervolg, in plaats van een nieuw begin. Zo komen er bijvoorbeeld al tijdens de A-zwemlessen op speelse wijze oefeningen voor B aan bod. Dit geldt ook voor de overgang van B naar C, waardoor je kind uiteindelijk met een gering aantal extra lessen nog zwemvaardiger wordt in alle veelvoorkomende omstandigheden. Gemiddeld zijn er 8 extra lessen nodig tussen B en C.
 • De prijs is all-in. Geen bijkomende kosten. Als je het ABC zwemlespakket in één keer betaalt krijg je 5% korting en betaal je € 996,-. € 1048,50 bij betaling in 12 termijnen. Hierbij is ook het diplomazwemmen inbegrepen.

Het doel is dat alle kinderen het Zwem-ABC halen. Maar het Zwem-ABC biedt geen 100% diploma garantie. Er kunnen verschillende redenen zijn dat het behalen van alle diploma’s niet haalbaar is. Door bijvoorbeeld een (tijdelijke) beperking, ziekte, of dat het te lang duurt. Wanneer een kind niet aan alle onderdelen kan voldoen, is er de mogelijkheid om een certificaat af te geven voor de onderdelen die wel zijn behaald.

Alleen A en B is toch goed genoeg?

Dit horen we vaak van ouders. Maar wist je dat je alleen met het C-diploma ook zwemveilig bent in open water? Alleen met het Nationaal Zwemdiploma A, B én C is je kind echt voorbereid op een leven lang zwemplezier. Met de komst van zwemparadijzen met wildwaterglijbanen en veel nieuwe vormen van recreatie in, op en bij het water op bijvoorbeeld campings of recreatieplassen, hebben kinderen andere vaardigheden nodig dan vroeger. Die andere vaardigheden leren kinderen vooral tijdens de lessen die voorbereiden op het Zwemdiploma C. Wat leer je o.a.?

 • hurksprong en een koprol voor het oriënteren boven en onderwater;
 • met kleren aan, na een onverwachte val in het water, boven water oriënteren met watertrappen;
 • een lange afstand zwemmen met één of meer van de vier zwemslagen;
 • onder water oriënteren en ergens doorheen kan zwemmen en
 • zelfstandig uit het water klimmen.

Waarom niet de keuze bij ouders laten om aanvullend voor C te gaan?

Het doel van Zwembad Tijenraan is om de zwemveiligheid van onze leerlingen op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Dit doen we met één compleet Zwem-ABC volgens de Nationale Norm Zwemveiligheid. Het programma is zo op gesteld dat de overgangen tussen de diploma’s vloeiend en natuurlijk zijn. Hierdoor wordt het behalen van bijvoorbeeld het C diploma een logisch vervolg, in plaats van een nieuw begin. Zo komen er bijvoorbeeld al tijdens de A-zwemlessen op speelse wijze oefeningen voor B aan bod. Dit geldt ook voor de overgang van B naar C, waardoor je kind uiteindelijk met een gering aantal extra lessen nog zwemvaardiger wordt in alle veelvoorkomende omstandigheden. Gemiddeld zijn hierdoor 8 lessen nodig voor diploma C.

Kan ik ook kiezen voor alleen AB?

 • Is je kind al begonnen met zwemles? Dan behoud je het AB pakket en kun je aanvullend kiezen voor C. Huidige klanten ontvangen hiervoor een e-mail met een aantrekkelijke aanbieding.
 • Is je kind aangemeld, maar nog niet begonnen? Dan bieden we het nieuwe zwemlespakket ABC. Leerlingen die ingeschreven staan ontvangen hierover een e-mail.
 • Nieuwe klanten starten met het zwemlespakket ABC.

Er is 1 zwemlespakket-ABC, krijgt mijn kind dan ook maar 1 diploma?

Nee, je kind ontvangt op feestelijke wijze de officieel erkende Nationale zwemdiploma’s A, B en C en mag supertrots zijn op deze zwemveilige prestatie! En als ouder mag je bij de A en C diploma’s ook nog eens zelf meezwemmen! Daarnaast belonen we kinderen ook met de 9 tussentijdse mijlpalen. Bij iedere mijlpaal krijgt je kind een mooi gekleurd polsbandje van 1 van de 9 niveaus. En een medaille bij ieder diploma. Deze moeten natuurlijk allemaal gespaard worden, tot en met de laatste van goud! Een extra motivatie om door te blijven gaan.

Wat nou als het niet lukt om voor AB én C te gaan?

Het doel is dat alle kinderen het Zwem-ABC halen. Maar het Zwem-ABC biedt geen 100% diploma garantie. Er kunnen verschillende redenen zijn dat het behalen van alle diploma’s niet haalbaar is. Door bijvoorbeeld een (tijdelijke) beperking, ziekte, of dat het te lang duurt. Wanneer een kind niet aan alle onderdelen kan voldoen, is er de mogelijkheid om een certificaat af te geven voor de onderdelen die wel zijn behaald.

Mijn kind heeft op dit moment al zwemles. Wat betekent dit voor ons?

Is je kind al begonnen met zwemles? Dan behoud je het AB pakket en kun je aanvullend kiezen voor C. Huidige klanten ontvangen hiervoor een e-mail met een aantrekkelijke aanbieding. 

Mijn kind staat ingeschreven voor zwemles. Wat betekent dit voor ons nu het van een AB naar ABC pakket gaat?

Is je kind aangemeld, maar nog niet begonnen? Dan bieden we het nieuwe zwemlespakket ABC. Een uitgebreider pakket met een daarbij behorende prijs. Echter zijn in 2020 de tarieven niet verhoogd en dat doen wij in 2021 ook niet. Normaalgesproken gaan de tarieven jaarlijks omhoog met zo’n 3,5%, afhankelijk van de inflatie. Hiermee is het pakket voor ABC maar een paar tientjes duurder dan het AB pakket, maar daarvoor is je kind in relatief korte tijd (gemiddeld 8 extra lessen van B naar C) dan ook echt zwemveilig!

Gaan zwemlessen door tijdens schoolvakanties?

De zwemlessen gaan in de vakanties altijd door, behalve in de kerstvakantie. In de zomervakantie kunnen tijden wellicht iets aangepast worden.

Staat jouw vraag hier niet bij? Stuur dan een e-mail met jouw vraag naar info@sportbedrijfraalte.nl.